Recept efterfrågades och recept ska det bli. Köttfärslimpa är en klassisk rätt som ofta serverades i skolan men som vad jag minns aldrig lagades hemma hos oss (vad hände där, mamma?). Det var först för några år sedan jag insåg att man kan göra det själv, och att det är både enkelt och blir otroligt gott. Ett utomordentligt bra middagstips med andra ord!
 
Ingredienser (för 5-6 portioner)
800 g köttfärs
1 ägg
0,5 dl vatten
4 dl vispgrädde
0,75 dl ströbröd
2 gula lökar
3 morötter
Soja
Salt, peppar, övriga kryddor efter tycke
 
Tillbehör
Potatis
Lingonsylt
 
Gör så här:
1. Blanda vatten, 1 dl grädde och ströbröd i en bunke. Tillsätt vid behov extra vätska eller ströbröd så att smeten blir fast. Tillsätt sedan köttfärs, ägg och kryddor. Blanda ordentligt.
2. Forma köttfärsblandningen till en limpa och lägg den i mitten av en ordentligt smörad ugnsform. Pensla över lite soja och lägg på en klick smör. Ställ in limpan i ugnen, 175 grader ca 15 minuter.
3. Hacka löken och skär morötterna i stora strimlor. Lägg på sidorna om limpan. Grädda ytterligare 15 minuter.
4. Häll i 3 dl grädde, soja och svartpeppar i formen. Grädda ytterligare ca 15 minuter. Servera med kokt potatis och lingonsylt.
 
 
 
 

3 kommentarer

matglad östgöte

10 Sep 2013 22:02

Jag läser en hel del mattidningar och i dessa blir man bortskämd med spännande tips på lämplig dryck till den beskrivna maträtten. Annars finns allt med inklusive aptitretande bilder.

Svar: Hmmm, om du är ute efter vintips får du nog läsa en annan blogg :P. Nej då, jag ska ha din kommentar i minnet och se om det inte kan bli något annat än vatten ibland :)
Felicia

mamma

11 Sep 2013 10:39

jaa,vad har jag att säga till mitt försvar?
Kanske att köttfärslimpan i min barndoms skola var grå,torr och tråkig med sega broskbitar i?
(m.a.o. något helt annat än den på dina läckra bilder :)

Svar: Ja okej, tack vare din kommentar om mina läckra bilder är du förlåten ;)
Felicia

Linn

11 Sep 2013 11:37

Mmmm.... ska definitivt testa när jag kommer hem!
Lycka till med exjobbet!

Kommentera

Publiceras ej